Enerji ve Depolama
Enerji ve Depolama

Teknoloji birçok sektörde farklı amaçlarla hızla gelişimini sürdürüyor. Bu bazen işimizi, hayatımızı kolaylaştırmak, daha konforlu bir yaşama erişmek için olurken bazen de sürdürülebilir çevreye destek amacını taşıyor.

Bu gelişmeler birbirinden çok farklı alanlarda ve amaçlarda olsa da, hepsinin gelişiminde ve uygulamasında gereksinim duyduğu ortak noktanın enerji ihtiyacı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

 

Bir fizik kuralı olarak, enerji kaybolmaz ancak şekil değiştirir. Dolayısıyla enerji farklı formlarda dünyanın her yerinde bulunabilir. Önemli olan enerjinin her yerde ve her zaman kullanılabilir forma dönüştürülmüş şekilde hazır bulunabilmesidir. Elektriğin icadı bu açıdan bir devrim niteliğindedir. Bu gün bilinen en kolay enerji depolama ve iletim formu elektriktir. Üretilen elektriğin dağıtım yolu ile iletimi günümüzde her ne kadar gelişmiş ve yaygınlaştırılmış olsa da henüz kablo sisteminden bağımsız değil. Özellikle son zamanlarda konumdan bağımsız, kablosuz, her yerde ve istenilen her zaman kullanıma hazır uygulamalar ön plana çıkmakta. Artık telefonlarımızı dünyanın bir ucuna bizimle birlikte götürürken her an çevrim içi kalmayı bir ihtiyaç olarak tanımlıyoruz. Bu elektrik enerjisinin de taşınabilir olduğu, her zaman ihtiyaç duyulan ve her yerde bulunabilmesin de gereksinim olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla artık şehir şebekelerinden, üretimden bağımsız enerji depolama çözümleri bir ihtiyaç haline geldi diyebiliriz.

 

Yukarıda açıklamaya çalıştığım, enerji üretimi ve iletiminde kritik iki ana başlık söz konusu. Birincisi elektrik enerjisi çoğunlukla üretildiği yerde kullanılmamakta ikincisi ise tüketim gereksinimi sürekli aynı düzeyde ve istikrarlı olmamaktadır. Çözüm olarak birçok farklı enerji depolama sistemi geliştirildiğini biliyoruz. Farklı teknolojik çözümlerin enerji depolama kapasiteleri, güç yoğunlukları, fiziksel yapıları, çevre koşulları gereksinimi dolayısıyla kullanım alanlarına göre farklı özellikleri mevcut. Aşağıda yer alan tabloda birbirinden farklı teknolojileri karşılaştırmak mümkün.